Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Jezik otkriva kakvo nam je zdravlje

Kako kineska medicina koristi procenu jezika za interpretaciju zdravlja? Prema drevnim tradicijama medicine, jezik daje jedne od najvažnijih dijagnostičkih pokazatelja. Ono što ga čini tako moćnim dijagnostičkim ”sredstvom” jeste činjenica da sadrži vodu, elektrolite, sluz i enzime te da je veoma osetljiv organ čiji se izgled menja uporedo sa određenim fizičkim promenama u organizmu.

U kineskoj medicini, jezik predstavlja ”mapu” unutrašnjih organa, a kao i lice, “izdeljen” je u zone koje odgovaraju pet elemenata, koji, pak, odgovaraju vezama među unutrašnjim organima.

Vrh jezika izražava element vatre, iza njega se nalazi element metala, sa obe strane jezika ”vlada” element drveta, u centru jezika, prema zadnjem delu je element zemlje, dok je zadnji deo – deo elementa vode.

Sada, kad ste informisani o tome koji element se gde nalazi, možete započeti sa “čitanjem” onoga što vam jezik govori o stanju vašeg organizma.

Znaci i simptomi

Ovako izgleda zdrav jezik: ružičaste je boje, mišićav bez tragova zuba ili diskoloracija tek sa veoma tankim prekrivačem kao znakom odgovarajuće sekrecije pljuvačke. Posmatrajte poboljšavanje sopstvenog zdravlja u promeni boja, oblika i naslaga jezika u njegovim odgovarajućim zonama.

Boja jezika:

Kada boja postane intenzivnija te od blede ide ka crvenoj ili, čak, purpurnoj, to znači da se negde u telu događa porast temperature. Pomenuta toplota može značiti upalu, infekciju ili hiperaktivnost mreže organa. Kada jezik, pak, postane svetliji, pa od roze ide ka bledoj te beloj boji to je znak hladnoće, odnosno, anemičnosti, patogenog faktora hladnoće ili smanjene energije odnosno funkcije odgovarajuće mreže organa. I sam pružam tretman pacijentima sa niskom funkcijom imuniteta što je ponekad posledica hemoterapije ili hroničnog sindroma iscrpljenosti i mnogi od njih imaju bledu boju jezika što pokazuje smanjenu energiju.

Naslaga na  jeziku:

Debljina i boja naslage ili, pak, nedostatak ovakvog sloja, može imati različito značenje. Kada prekrivač na jeziku postane debeo, to je često znak određene neravnoteže u sistemu za varenje.

Kada naslaga postane zadebljana i neprijatna, to uglavnom ukazuje na to da je imunitet oslabljen gljivičnom infekcijom uslovljenom Candidom. Kada jezik postane žute boje, najčešće je pokazatelj infekcije ili upale u organizmu. A ”oguljeni” prekrivač je često znak oštećenja ili oslabljenja određenih sistema u organizmu.

Dalje dijagnostikovanje se razvija u analiziranju navedenih zona jezika što može pokazati koji je sistem organa eventualno pogođen.

1.    Vrh jezika
Zona elementa vatre, odgovara mreži srce-tanka creva i nalazi se na vrhu jezika gde se oslikava problematiku srca, kako sa emocionalnim tako fizičkim aspektom. U kineskoj medicini, duh pripada mreži srca. Stres i anksioznost će se “pokazati” u crvenoj boji i u crvenim tačkama na vrhu jezika. Pojačani znaci toplote ukazuju na prekomernu aktivnost u mreži srca, uzrokovanu stresom i napetošću.

2.    Bočne strane jezika
Element drveta odgovara obema stranama jezika. Tragovi zuba na stranama jezika mogu znaciti energiju koja je u zastoju, u mreži jetre. Moguće je da ćete primetiti plavkasto-zelenu ili purpurastu boju ili tačke u ovoj zoni. Tamne tačke mogu čak predstavljati ozbiljniji problem. Nekoliko puta sam imao priliku da primetime ljubičaste tačke u zoni elementa drveta kod osoba koje su imale sniženu energiju, bile uznemirene, sa nadutošću u donjem delu rebara te nadutim stomakom. Tada sam ih uputio hepatologu, specijalisti za stanja jetre koji je, nažalost, potvrdio ili kancer jetre ili cirozu u sedam od deset slučajeva.

3.    Oblast iza vrha jezika
Oblast duž jezika te iza samog vrha jezika predstavlja zonu elementa metala što odgovara respiratornom sistemu, kao i imunosistemu. Kada ova oblast postane crvenkasta ili se pojave crvene tačke, to obično ukazuje da je određena respiratorna infekcija na putu. Bled izgled u zoni metala, pak, može oslikavati oslabljen imunosistem. U slučaju retkih gljivičnih infekcija u plućima, mogu se pojaviti braonkasti prekrivači na ovoj zoni, što je, recimo, bio slučaj sa nekim mojim pacijentima koji su imali lezije na plućima.

4.    Centar jezika
Ova oblast je oblast elementa zemlje i povezana je sa mrežom stomak-slezina-pankreas. Problemi sistema za varenje se najčešće odslikavaju upravo ovde, u središtu jezika. Stomačna i kiselina u jednjaku koja često ne da da zaspimo – mogu se očitavati u crvenilu ili žućkastom pokrivaču jezika u ovoj zoni. Suptilne promene u ovoj zoni mogu biti i pokazatelji problema sa varenjem koji još nisu izbili na površinu pa posmatrajte ovu oblast i preduzmite korake profilakse ukoliko je neophodno.

5.    Zadnji deo jezika
Oblast sasvim pozadi na jeziku odslikava mnoge funkcije organizma, ali je uglavnom domen elementa vode, ili mreže bubrega-mokraćne bešike, što predstavlja hormonalni sistem i polne žlezde. Dve velike izdignute papile, tzv. kvržice, na zadnjem delu jezika su njegov normalan deo, medutim, ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jesu boja i zadebljanje. Recimo, kada primetim debelu žutu naslagu na zadnjem središnjem delu jezika svojih pacijentkinja, znam da su na putu da razviju mokraćnu infekciju. Tada im kažem da odmah započnu sa ispijanjem 8 do 12 caša vode dnevno, uzimaju 5 000 mg vitamina C i piju sok od borovnice ili koriste ekstrakt. Ovakav režim će uglavnom prevenirati infekcije mokraćne bešike.

Naše telo nas upozorava na neravnotežu i na mnogo drugih nacina nego izgledom jezika, a idealno bi bilo uporediti sopstvene opservacije sa onim što vide drugi, kada je reč o licu, ocima i noktima.  (Izvor: http://www.zdravzivot.com)

Bookmark and Share