Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Akupunktura

Cilj akupunkture jeste da uspostavi sklad u protoku vitalne energije Qi (či), koja kruži telom po određenim kanalima ili meridijanima. Njih ima 365 na telu i raspoređeni su od glave do stopala, a polaze od unutrašnjih organa prema površinskom sloju tela - koži. Svaki organ ima svoj energetsski kanal, koji se obeležava rimski brojem i ukupno ih ima XII (12).

Iskusan lekar koji dobro poznaje anatomiju površine tela, lako može locirati te tačke, pa se preko kože, stimulacijom akupunkturnim iglicama, može uticati na protok energije, rad organa, na očuvanje zdravlja ili sprečavanje i lečenje bolesti. Broj igala koje se koriste i dubina uboda zavisi od stanja pacijenta i vrste zdravstvenog poremećaja. Igle se brzim pokretom postavljaju na određene akupunkturne tačke, a tretman je bezbolan i bezbedan. Može se primenjivati i kod dece od šeste godine života.

Akupunktura se koristi za:

- lečenje neuroloških oboljenja: glavolja svih tipova, migrena, pareze facijalis, neuralgija, paralize lokomotornog aparata, meningitisa, šloga

- ublažavanje bolova u leđima, bolova u kolenima, bolova u ramenima, bolova izazvanih upalom bešike

- lečenje upale sinusa, alergija, astme

- lečenje opstipacije (zatvora)

- lečenje depresije i ansioznosti

- lečenje poremećaja spavanja

- ublažavanje bolova u stomaku

 

Akupunktura leči migrenu

Puca vam glava, a poslednje što biste poželeli jeste da vas još neko bocka iglama. Ipak, prepustite li se veštim rukama stručnjaka za akupunkturu, vaša migrena mogla bi da nestane za tren. Što se tiče leka za migrenu i drugih oblika hroničnih glavobolja, posle brojnih istraživanja naučnici tvrde da je akupunktura donela značajno i trajno olakšanje simptoma glavoboljama. U istraživanju je učestvovala 401 osoba s hroničnom glavoboljom, najčešće migrenom. Polovina je izabrana za tromesečnu terapiju od 12 akupunkturnih tretmana, a druga polovina podvrgnuta je standardnoj terapiji. Posle godinu dana utvrđeno je da je grupa podvrgnuta akupunkturi imala ređe glavobolje, koristila manje lekova za 15 odsto, ređe posećivala lekara i smanjila bolove za 15 odsto.

 

Šta leči akupunktura: Lista Svetske zdravstvene organizacije

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) 1979. godine, preporučila je više od 50 bolesti za lečenje akupunkturom, a akupunkturnu iglu je 1996. američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) preporučila kao siguran medicinski instrument.

Indikacije za akupunkturu su pre svega bolesti koštano-mišićnog sistema i to prvenstveno akutna stanja: povrede mekog tkiva, mišićni spazmi, iščašenja. Kod hroničnih bolesti koštano-mišićnog sistema, akupunktura se primenjuje uz ostale terapije: fizikalnu terapiju, blokade i dr. Uz bolesti koštano-mišićnog sistema, akupunktura se danas sa uspehom koristi kod respiratornih, gastrointestinalnih, ginekoloških, genitourinarnih, neuroloških bolesti. Dokazano delovanje akupunktura ima kod nuspojava hemoterapije, postoperativnih bolova, osteoartritisa, mučnina i povraćanja u trudnoći.

Opširnije: Šta leči akupunktura: Lista Svetske zdravstvene organizacije

Simptomi pareze facijalis

Pareza facijalis se javlja kao posledica različitih etiologija od koji su najglavniji uticaji hladnoće, pre svega vetra i promaje, što dovodi do otoka facijalisa i oduzetosti lica. Bolest se manifestuje kao periferna i centralna oduzetost, Belova paraliza i kozmetička paraliza.

Opširnije: Simptomi pareze facijalis

Akupunktura, idealna metoda za bolna stanja

Akupunktura je drevna kineska metoda liječenja iglicama priznata 1978. godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao medicinska metoda liječenja četrdesetak oboljenja.

Temelji se na uspostavljanju ravnoteže poremećenog toka energije u tijelu, ubadanjem posebnih iglica u odrađene točke tijela koje se nalaze na meridijanima – putovima kolanja energije u tijelu. Akupunkturne igle su vrlo male i tanke, a sterilne su poput ostalog pribora kojeg rabe liječnici.

Opširnije: Akupunktura, idealna metoda za bolna stanja

Akupunktura trajno leči polensku alergiju

Mnogi ljudi ne znaju, da nisu bespomoćni u borbi sa alergijom. Postoje načini, koji mogu ublažiti, čak i kompletno ukloniti sezonsku alergiju.

Akupunktura se pokazala vrlo delotvornom u lečenju alergije. U jednoj studiji 26 alergičnih osoba bilo je podvrgnuto tretmanima akupunkture. Svi su se izlečili od alergije, bez ikakvih nuspojava. U drugoj studiji učestvovalo 72 osobe, kod pola njih simptomi alergije su nestali već nakon dva tretmana. Da bi tretman bio uspešan obratite se stručnoj osobi.

Opširnije: Akupunktura trajno leči polensku alergiju