Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Akupunktura je najbolji lijek za bol u leđima

 

Stručnjaci vjeruju kako to znači da tijelo pozitivno reagira na sve podražaje iglom, a jedno od mogućih objašnjenja je da oni blokiraju poruke boli koje prima mozak. Prema drugom, akupunktura bi mogla izazivati pozitivan placebo efekt.

Dr. Heinz Endres smatra da "akupunktura predstavlja obećavajuću tehniku za liječenje kroničnih bolova u leđima". "Pacijenti nisu osjetili samo smanjenje intenziteta boli, nego i poboljšanje stanja koje ih je prouzročilo i time kvalitete života", rekao je.

U istraživanju je sudjelovalo 1100 pacijenata. Oni su bili podijeljeni u skupine koje su liječene konvencionalnom terapijom, akupunkturom i lažnom verzijom te tehnike. U posljednjoj terapiji također su se koristile igle, međutim, nisu se zabadale tako duboko kao u prvoj. Također se nisu ubadale u ključne točke i nisu se okretale nakon uboda. Konvencionalna metoda uključivala je lijekove protiv bolova, masaže i liječenje toplinom.

Nakon šest mjeseci terapije 47% pacijenata iz akupunkturne skupine prijavilo je znatno poboljšanje, 44%

liječenih lažnom akupunkturom imalo je iste rezultate, dok je samo 27% pacijenata liječenih konvencionalnom metodom osjetilo napredak.

Dr. James Young sa Sveučilišta Rush u Chicagu rekao je kako ne razumiju mehanizme takozvanog alternativnog liječenja, no upozorio na to je kako to ne znači da ono ne djeluje.

Akupunktura se temelji na drevnoj kineskoj teoriji prema kojoj se igle mogu upotrijebiti za oslobađanje vitalne energije tijela, tzv. qi. Neravnoteža, odnosno višak ili manjak te energije uzrokuje zdravstvene poremećaje. Ubadanjem tankih igala (debljine 0.01"-0.2") u akupunkturne točke, "xue" kojih ima 365, ponovno se uspostavlja ravnoteža, tzv. homeostaza. Lokacija točaka teško je shvatljiva zapadnjaku, a najbliže objašnjenje jesu odgovarajuće točke živčanih neurona (neuromi). Ta tehnika liječenja prakticirala se u Kini još u prvom tisućljeću prije Krista, a danas je raširena i u Japanu i Koreji. (Jutarnji list)

 

 

 

Bookmark and Share