Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Masaža

U tradicionalnoj kineskoj medicini najčešće se koristi akupresura - drevna tehnika masaže koja se zasniva na jakim pritiscima prstima na akupresurne tačke koje su poređane duž energetskih meridijana na telu. Ove akupresurne tačke povezane su sa jednim ili više vitalnih organa, pa se njihovim stimulisanjem ublažavaju tegobe i ponovno uspostavlja energetska ravnoteža u telu. Pored toga što olakšava bol, akupresura pomaže u otklanjanju napetosti i stresa, što jača imunitet i povećava otpornost organizma na bolesti.

Akupresurom se ublažavaju:                                                                                     
- bolovni u predelu kičme izazvani spondilozom, lumbagom, išijasom, diskushernijom
- uganuća i istegnuća,
- digestivne smetnje
- umor, nesanica
- glavobolje, migrena
- sinuzitisi i alergije

- menstrualni bolovi

 

Akupresura: Tačka za glavobolju

Kada vas sledeći put bude mučila glavobolja, isprobajte ovaj jednostavan trik, koji se zasniva na akupresuri, alternativnom vidu lečenja koje potiče iz tradicionalne kineske medicine, a podrazumeva pritiskanje akupresurnih tačaka. Vrhovima prstiju stimulišite tačke na telu u kojima je smeštena vitalna energija. Na ovaj način stimulišete tačku duž energetskog puta koji ide od ruke pa sve do glave, signalizirajući telu da preusmerava višak energije što dalje od glave. Pritiskajući ovu tačku možete da smanjite napetost u mišićima. Kako da je pronađete? Ispružite sve prste leve ruke.

Opširnije: Akupresura: Tačka za glavobolju

Migrena se uspešno rešava masažom i akupunkturom

Glavobolja je među najučestalijim bolnim senzacijama u čovjeka, posebno osobe srednje životne dobi. Smatra se da dvije trećine populacije bar jedanput godišnje ima glavobolju. U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijevamo bol lokaliziranu u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Iako postoji više uzroka, a time i vrsta glavobolja, prema etiologiji i patološkom mehanizmu te kliničkoj slici glavobolje dijelimo u četiri osnovne skupine: vaskularne, tenzijske, neuralgije, simptomatske glavobolje.

Opširnije: Migrena se uspešno rešava masažom i akupunkturom

Kako sprečiti bol u leđima?

Dugo se mislilo da odgovarajući životni stil, uključujući intenzivno bavljenje sportom, predstavljaju dobru prevenciju bola u leđima. Međutim, nema dokaza da je ova tvrdnja univerzalno tačna. Nema sumnje da je sedeći stil života praćen slabljenjem leđnih mišića, ali je jasno i da intenzivnija fizička aktivnost (težak fizički rad, profesionalni sport) mogu dovesti do bola.

Opširnije: Kako sprečiti bol u leđima?