Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Migrena se uspešno rešava masažom i akupunkturom

Poremećaji vida
Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvata polovicu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida.

Prije napada, unutar 24 sata, često se javlja aura, što je naziv za takozvani znak ili predsignal prije pravog migrenskog napada, a može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena.

Najčešći oblici aure su: bljeskajuća tačkica u vidnom polju, jednostrani ispadi vidnog polja, jednostrani poremećaji osjeta ili motorike u ekstremitetima ili poremećaji govora, intenzivni osjećaj gladi, posebno za slatkim te nemir.

S obzirom na prisutnost aure, migrene mogu biti bez aure, s aurom ili s produženom aurom. Učestalost javljanja migrenskih napada vrlo je različita, nekoliko puta mjesečno ili nekoliko puta tokom života.

Nakon aure, koja u prosjeku traje 15 do 30 minuta, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90 posto bolesnika bol je praćena mučninom i povraćanjem.

Velik broj bolesnika tuži se na preosjetljivost očiju na svjetlost (fotofobija), jake zvučne ili mirisne podražaje. Pri kraju napada neki bolesnici izmokre veću količinu mokraće (poliurija). Napad migrene obično traje nekoliko sati, ali u većini slučajeva završava unutar 24 sata.

Žene češće pate
Žene pate od migrene češće od muškaraca - u odnosu najmanje 3:2. Napadi migrene često su u vezi s mjesečnicama pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko.

Napadi mogu biti uzrokovani i psihičkim stresom, fizičkim naporom, meteorološkim uslovima i naglom promjenom vremena. U osoba koje su osjetljivije, konzumiranje određene vrste hrane može provocirati napad: sir, čokolada, konzervirana hrana, alkohol, itd.

Od programa fizikalne terapije za liječenje migrenoznih tegoba preporučuje se akupunktura uz elektroterapiju i manuelnu masažu posebno vratnog segmenta. Takođe, se preporučuju vježbe za očuvanje funkcionalnosti, odnosno za očuvanje pravilnog protoka krvotoka.

Liječenje i prevencija
Liječenje akutnog napada migrene provodi se analgeticima i specifičnim lijekovima. Lijekovi za prevenciju primjenjuju se ukoliko su napadi migrene vrlo česti, obično 5-6 puta mjesečno i češće. (Dnevni avaz)

 

Bookmark and Share